Leren fietsen; metafoor voor verandering

Heerlijk! Onze zoon heeft de leeftijd om te leren fietsen. Een belangrijke stap, die zijn wereld en leefruimte gaat vergroten. In deze blog vertel ik over de manier waarop we onze aanpak om kinderen te leren fietsen ook kunnen inzetten bij verandering in bedrijven.

Verantwoord leren fietsen

Allereerst gaan we op zoek naar nog een paar "fietsrijpe" kinderen. Wij versieren onze tuin, en zorgen voor limonade, chips en een groot scherm. Ik start met een mooi verhaal over het ontstaan van de fiets en hoe deze zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Vervolgens ga ik in op het verschil tussen handrem en voetrem, het nut van versnellingen en het belang van je evenwicht houden. Dat dit laatste in het begin nog moeilijk is, maar dat ze tijdelijk zijwieltjes krijgen om dit op te lossen. Ik beëindig mijn verhaal en presentatie met de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Daarna wens ik alle kinderen, maar onze zoon en ons buurmeisje in het bijzonder, veel succes en plezier met hun nieuwe fietsavontuur. Tot onze verbazing gaan ze na afloop van mijn verhaal allemaal weer terug naar hun driewieler, tractor of loopauto. Geen enkel kind stapt op zijn nieuwe fiets om te oefenen en de nieuwe wereld te verkennen.

Herkenbaar? Vast niet. Als vader en moeder hebben wij onze zoon of dochter op een heel andere manier leren fietsen. Wij hebben hen verteld waar ze allemaal straks met ons naar toe kunnen fietsen en zijn begonnen met hen op de fiets (met zijwielen en een hele mooie vlag) te zetten. Wij hebben hen voorgedaan hoe je je voeten op de trappers moet zetten, hebben geholpen, geduwd, meegelopen, gestimuleerd en een klein beetje gedwongen ("je moet wel leren fietsen"). Ach, u weet het zelf ook wel.

Gezamenlijk vooruit

Waarom hanteren wij de geschetste aanpak van het “verantwoord leren fietsen” dan juist wel als wij een verandering in een organisatie willen doorvoeren? Waarom ondersteunen wij onze medewerkers niet op de manier waarop wij onze kinderen in het echt leren fietsen? Gewoon hands-on, ernaast, blijven stimuleren en apetrots zijn als zij zelf het eerste stukje slingerend vooruit fietsen? En tot het echt goed gaat, blijven wij als managers enthousiast op de achtergrond aanmoedigen. Sterker nog, we fietsen gezamenlijk vooruit naar ons doel.

Doorzetten

Kijk eens eerlijk naar je veranderaanpak. Weet je wel zeker dat deze werkt op een ondersteunende en stimulerende manier? Zorg ervoor dat je transparant bent en durf stevig in te grijpen als dat nodig is. Het is een kwestie van doorzetten en echt gaan doen. Gewoon, omdat het werkt! Walk your talk!

Bron: Blog van Margreet Oostenbrink op www.changeinsite.nl